Gripa de tip nou A(H1N1) sau pur şi simplu porcină, cum i se mai spune în popor, e la modă în R. Moldova. (Straniu totuşi că i se spune şi porcină. Cred că patrupedele trebuie să fie supărate foc pe oameni, din moment ce ele nici măcar nu s-au infectat cu virusul respectiv.) Pagini întregi prin ziare la temă, minute întregi la radio şi TV, o groază de informaţie pe internet — câţi suspecţi, câţi s-au infectat, câţi au murit, de unde a venit bolnavul, cu cine s-a întâlnit, la ce oră s-a culcat, ce a mâncat şi tot aşa până leşini.

Dacă gripa aviară a ajuns până la «gurile» R. Moldova şi a pus pe jar atât autorităţile, cât şi cetăţenii, dar, în cele din urmă, totul s-a rezumat la campanii masive de prevenire (cel puţin de informare) şi la o panică tăcută în aşteptare (şi a tot aşteptat până s-a domolit), acum însă, situaţia s-a schimbat. Fără să mai ţină cont de faptul că ţara încă nu are un preşedinte, că a avut ba secetă, ba inundaţii, pa alegeri, ba proteste, virusul A(H1N1) a intrat ca la el acasă. Speranţa că şi de această dată R. Moldova va fi o excepţie a fost sugrumată de gripă. Ai, n-ai, vrei, nu vrei, a venit. Şi nu a fost nevoie de mult timp ca farmaciile să fie luate cu asalt, ca măştile anti-gripă să se vândă ca pâinea pe vremea foametei, la fel ca şi medicamentele anti-gripale. Fără ca să mai stea mult pe gânduri, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei îşi răsuflecă mânecile — au nu cumva farmaciile se folosesc de moment şi au majorat preţul la preparatele supra-solicitate?! Şi… cine caută găseşte. Centrul «a stabilit nereguli ce vizează majorarea nejustificată a preţurilor la un şir de medicamente […]». Păi, cum să nu se folosească moldoveanul de situaţie ca să mai câştige ceva în plus!

O panică stupidă i-a cuprins pe cetăţeni. De ce stupidă? Pentru că panica nu poate fi normală, din moment ce întunecă raţiunea. O fi fiind ea de tip nou, dar tot gripă e, şi poate fi tratată, aşa că nu are rost să faci zarvă mare. Doar că firea moldoveanului e mult prea nepăsătoare faţă de propria-i sănătate şi, dacă stai pe cuptor până deja simţi că nu mai poţi, evident că nici medicii nu te mai ajută, şi nici rugăciunile preotului, şi nici lumânările puse «la sănătate».

Chiar dacă gripa de tip nou a fost observată pentru prima oară în Mexic, vecina SUA, virusul reuşind să ucidă aproape 4000 de persoane, americanii sunt destul de relaxaţi. Deşi numărul victimelor este impunător, raportând la numărul populaţiei SUA, ar rezulta cam aceeaşi situaţie ca în R. Moldova, unde, la 3 noiembrie, a fost înregistrat cel de-al optulea caz de deces provocat de gripa pandemică. Însă situaţia morală a cetăţenilor e total diferită.

Reclame