Cand ajungem la varsta de 28- 33 de ani, incepem sa ne alertam, ca au aparut primele riduri pe fata noastra. In mod normal, ridurile sunt considerate a fi primele simptome ale imbatrinirii pielii, totusi acestea nu asculta de varsta biologica. Astfel,ca sunt destule cazuri cand ridurile isi fac aparitia mai devreme, in jurul varstei de 23-24 de ani. Este, insa acesta un motiv de ingrijorare? Si ce actiuni am putea sa interprindem pentru a ne pastra un ten cit mai luminos si cu mai putine riduri?
Ce sunt ridurile si din ce cauze apar?
Ridurile sunt cute ale pielii, care se formeaza datorita actiunii musculaturii situate imediat sub aceasta.Cosmeticienii explica faptul ca nu doar anii duc la degradarea pielii, dar si mostenirea genetica, factorii climatici cum ar fi frigul ori radiatiile solare. Cele mai importante cauze de aparitia ridurilor sunt:
Imbatranirea
Ridurile reprezinta o consecinta a procesului de imbatranire. Odata cu inaintarea in varsta, pielea isi pierde elasticitatea, celulele se divid mai lent. In consecinta, pielea este mai putin capabila sa isi pastreze hidratarea, secretia glandelor sebacee scade, iar procesul de vindecare devine mai greu. Toate acestea contribuie la aparitia ridurilor.
Efectele soarelui
Expunerea la radiatiile ultraviolete poate determina imbatranirea precoce a pielii.
Imbatranirea precoce a pielii se numeste fotoimbatranire. Radiatiile ultraviolete care determina fotoimbatranirea distrug fibrele de colagen si determina formarea in exces de elastina modificata (anormala). Atunci cand radiatiile ultraviolete distrug tesuturile cutanate, se produce o enzime numita metaloproteinaza. Aceasta enzime genereaza si resintetizeaza colagen nou. In timpul acestui proces, unele fibre sanatoase de colagen sunt distruse, rezultand o formare dezorganizata de fibre numite cicatrici solare. Ridurile se formeaza atunci cand procesul de reconstructie se produce fara incetare.
Contractia muschilor
Ridurile dintre sprancene (riduri de incruntare) si ridurile care pleaca de la coltul ochilor, se formeaza datorita contractiilor muschilor faciali. Rasul, incruntarea, privirea cu coada ochiului si alte expresii faciale obisnuite determina accentuarea acestor riduri. Cu timpul, aceste expresii contribuie la aparitia gusei si pot determina lasarea pielii din jurul ochilor.

Solutii de atenuare a ridurilor
Prevenirea aparitiei ridurilor presupune: inlaturarea sau diminuarea expunerii pielii la factorii mai sus-mentionati, aplicarea cremelor cu factor de protectie solara cat mai ridicata, folosirea unor creme grase in perioadele reci si a unor creme superhidratante in perioadele calde, evitarea expunerii la curenti de aer puternici.
Regimul de viata si alimentatia sunt foarte importante. Astfel ca somnul suficient, lipsa stresului, o alimentatie bogata in lichide, fibre si lipsita in grasimi de origine animala, lipsa fumatului, administrarea de vitamine antioxidante (C, E) – toate acestea vor intarzia aparitia ridurilor.
Expertii recomanda o dieta bogata in fructe si legume pentru un ten sanatos si frumos. Nutritionistii recomanda un consum ridicat de apa, antioxidanti si evitarea fumatului si a alcoolului pentru a-ti mentine sanatatea pielii. Si, bineinteles evitarea expunerii la soare, care are efectele cele mai nocive asupra pielii noastre.

Remedii naturaliste
O metoda de prevenire a aparitiei ridurilor, utilizata, inca de strabunicile noastre, este aplicarea unui prosop ud si fierbinte pe fata. Are efect antirid garantat;
Sauna umeda este foarte buna pentru mentinerea gradului de hidratare a pielii;
Masajul facial, de asemenea ajuta la mentinerea elasticitatii pielii.

Cosmeticienii recomanda cremele de fata care ar contine urmatoarele ingrediente:
• Vitamina A – diminueaza ridurile adanci, datorita actiunii antiinflamatoare;
• Vitamina C – are un efect de a mari productia de colagen;
• Alfa-hidroxi acizii – imbunatatesc aspectul tenului prin inlaturarea celulelor moarte de la suprafata pielii;
• Retinoid – chimicali care stimuleaza producerea unor noi celule care face pielea mai compacta. Dupa o luna sau doua, pielea devine mai fina si ridurile de expresie sunt vizibil reduse.

Reclame