Pe parcursul ultimilor ani, în republică se înregistrează o tendinţă de reducere a cazurilor noi de tuberculoză, însă tipurile şi structura lor rămîn a fi aceleaşi. Este însă în creştere incidenţa tuberculozei la copii, cu 2,2%, în 2009 fiind înregistrate 235 de cazuri de îmbolnăvire, faţă de 230 în anul 2008. Totodată, este în creştere, cu 6,5%, incidenţa formelor respiratorii.
Pe Olga, am cunoscut-o la Spitalul Clinic Municipal, secţia de Ftiziopneunonie din Chişinău. Ea este originară din Cahul, însă tuberculoza este cea care o ţine departe de familie şi de cei dragi. Ea spune că în familia ei nu a fost nici o persoană bolnavă. Nici medicii nu cunosc motivul îmbolnăvirii. „Poate că am imunitatea mai slabă, sau cine ştie…”, mi-a povestit Olga cu lacrimi în ochi. În urmă cu 11 ani, în familia fetei bunelul a decedat de tuberculoză, însă atunci fetiţa avea doar cîteva luni.
Şefa secţiei Marcovici Lidia Mihai, a declarat:” chiar nu ştim motivul îmbolnăvirii acestei paciente, în familia lor nu s-a depistat nici un caz de tuberculoză, sau poate virusul a mocnit timp de 11 ani…”.
„Aveam doar 3 luni, cînd bunicul a decedat, nici nu-i ţin minte bine numele”, a mai adăugat Olga. Desigur că la cei 11 ani,Olga, ca şi ceilanţ pacienţii, ai aceste secţii beneficiază de studiile corespunzătoare vîrstei. Cu adevăraţi profesori, cu ore adevărate şi manuale se încearcă să le ofere copiilor un trai mai aproape de realitate şi de activităţile care le aveau zi de zi înainte de a fi internaţi.
Multe cazuri am văzut şi auzit în această secţie, fiecare interesant şi impresionant pînî la lacrimi.
Fraţii Lucian de 3 anişori şi Cătălin de 5, stau în această secţie deja de 2 luni, după ce sau îmbolnăvit de la mama lor . Aceştia fiind mici nici nu-şi cunosc cît de gravă le este situaţia. Cătălin are grijă de fraţiorul său mai mic. De fiecare dată la masă acesta urmăreşte dacă frăţiorul său mănînca, se joacă cu el.
Mama lor se află şi ea la altă secţie, iar odată pe săptămînă îi permite să vină să-şi vadă copiii, de la distanţă şi cu mască la gură.
Riscului de infectare cu tuberculoză sunt supuşi toţi oamenii, indiferent de categorie socială, profesie sau interese, dar riscul de contaminare prin această maladie creşte în condiţiile malnutriţiei, situaţiei sanitare deficitare, suprapopulării, accesului redus la servicii medicale.
În RM tratamentul bolnavilor de tuberculoză este gratuit, indiferent de faptul dacă persoana este asigurată medical sau nu.
Tuberculoza este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, după SIDA, răpind în jur de 3 milioane de vieţi în fiecare an.

Reclame