Milioane de persoane din întreaga lume folosesc telefonul mobil. Vorbim la el, trimitem mesaje, facem fotografii… şi altele. Mulţi deja, nu mai iese din casă fără el, şi nici nu şi-ar putea imagina viaţa fără el. Desigur că acest mic obiect este foarte util, datorită lui, se face contactul real cu prietenii, cu persoanele de afaceri, familia.
Pentru mulţi oameni telefonul mobil este o necesitate, însă pentru alţi este şi un obiect de lux. Telefoanele mobile din aur, platină sau încrustate cu diamante, sunt creaţiile la comanda unor firme de bijuterii, iar un astfel de accesoriu poate să coste chiar 130.000 de dolari.
Actualmente telefonul mobil a devenit un obiect de care nu ne mai putem lipsi. Considerat de-a lungul timpului un obiect de lux, un moft, o necesitate. În acest mod, de la caraghioasele şi extrem de greoaiele modele, de sute de grame s-a ajuns la mici aparate discrete care nu cîntăresc mai mult de 100 de grame. Performanţele acestora au fost îmbunătăţite treptat încît, cu un telefon mobil, nu numai că poţi face legătură cu cineva, dar poţi şi fotografia, poţi filma sau poţi participa la o videoconferinţă, trimite poze prin MMS, sta pe internet.
Totodată produsul tehnologiei avansate a stîrnit numeroase controverse, cele mai populare fiind: dacă el reprezintă o necesitate sau o fiţă, de asemenea,de la ce vîrstă, un copil ar trebui să aibă telefon mobil.
„Telefoane scumpe, cred că îşi cumpără adolescenţii şi cei tineri. Nu cred că un om matur poate plăti 2.000 de lei, poate şi mai mult pe un mobil. Am stat un an fără tefon mobil şi m-am descurcat de minune, cred că mai degraba ar fi un lux pentru unii, decît o necesitate, fără el se poate de trăit “, a declarat Liuba Călăraş, student la USM. O mamă spune că îşi poate supraveghea mai bine copilul dacă acesta are un telefon mobil. „Îmi pot urmări mai bine copilul, pot şti unde este şi ce face. Din acest motiv consider că este bine ca un copil să poată folosi un telefon de la vîrsta la care ştie să îl folosească“, e de părere Olga Bălan . Un alt părinte, are o părere total opusă şi nu are încredere că un simplu aparat asigură o supraveghere mai bună copiilor. „Mi se pare un pic cam naiv să crezi că ăţi poţi supraveghea copilul cumpărîndu-i un telefon. Tu o să îl întrebi unde este, iar el o să îţi spună că e la şcoală, dar va trebui să îl crezi pe cuvînt, neavînd cum să îl verifici“, a declarat Larisa Lungu.
Cetăţenii au părerile impărţite şi în ceea ce priveşte importanţa mobilului, dacă este doar o necesitate sau este folosit pentru fală şi mîndrie prin discoteci sau în faţa prietenilor. Indiferent de cum este perceput, indiferent cui i se adresează, cert este că oamenii s-au obişnuit cu telefonul mobil şi mulţi dintre ei au chiar şi cite doua modele
S-a întrebat, însă cineva, care ar fi daunele unui telefon asupra sănătăţii? În fiecare zi, aproape în toată lumea, apar date care care spun că telefoanele duc la apariţia cancerului, iar apoi vin alte ştiri cu alte studii care le contrazic pe primele. Totusi care sînt daunele….şi cui să le dăm dreptate.
Cercetătorii au declarat că ei nu ştiu încă, care sunt consecinţele folosirii pe timp îndelungat a mobilului şi, de aceea studiile vor continua. Totuşi s-a demonstrate că acesta poate duce la perturbarea somnului,poate duce la scaderea capacitatii de concentrare, şi la apariţia cancerului la creer. Persoanele care utilizeaza telefonul mobil mai mult de zece ani prezinta riscuri de doua ori mai mari de a fi diagnosticate cu o tumoare pe nervul care conecteaza urechea la creier.
Necesitate sau lux, îl purtam cu noi zi de zi, în ciuda faptului că acesta dăunează grav sănătăţii.

Reclame