După decenii lungi, astăzi se mai vorbește și despre unire cu Romănia, în acest sens avem pareri controversate.
“Eu sînt pentru realizarea în practică a proiecului Basarabia pămînt românesc, România mare în vechile hotare, pe de o parte există dorința aceasta istorică, aceleași tradiții, obiceiuri, religie, sîntem moldoveni ca teritoriu și români ca națiune, pe de altă parte interesul economic.”, declară Marin Bodrug, student FRIȘPA, USM. Acesta a mai specificat ca speră ca România să recunoască cetățenii RM, oferindule posibilitatea de a recăpăta cetățenia care le-a fost luată cu forța.
Pe de altă parte aceste dorințe ale studenților sint catalogare drept o încălcare a legii. “cei care fac asemenea afirmații ar trebui să mai consulte Codul Penal și să vadă care este răspunderea pentru astfel de afirmații, pentru că uzurparea puterii în stat este considerată cea mai gravă crimă a poporului”, declară Sergiu Sîrbu, deputat PCRM. El a mai specificat că acei care fac asemenea declarații vin să nu recunoască independența RM, vin să nu recunoască statalitatea RM, sint declarații condamnabile, din toate punctele de vedere.
Tinerilor, însă nu le poți intezice să creadă “sincer eu vreau acestă unire, ce-i drept nu o văd, însă, dacă va avea loc, ne va fi foarte greu, sînt niște reguli care necesită respectate, care nouă ne va fi dificil să le acceptăm”, specifică Marina Rusu, masterandă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM. De asemenea aceasta a precizat că vrea ca Romănia să ne accepte ca membri ai poporului lor, si să neajute să ne integrăm în cercul lor.
„Eu iubesc prea mult România ca să-i doresc un asemenea viitor. Astăzi, România – nici financiar, nici spiritual – nu e pregătită să „înghită” o jumătate de Moldovă plină ochi cu antiromâni. La asta trebuie să ne gândim. Din acest punct de vedere, eu sunt categoric împotriva unirii R. Moldova cu România după formula „aici şi acum”. Unirea nu poate fi „variantă de rezervă” pentru un popor care se crede mai şmecher decât este în realitate…” a specificat Constantin Tănase, editorialist la ziarul Timpul.
Andrei Ilasciuc, lector universitar, FRISPA, USM, explica că la moment această unire nu este una realizabilă. “Văd această lozincă drept una fățarnică, manipulatorie, pentru ca întradevăr avem un procent care crede în aceasta unire, altceva este faptul că nu realizează că sînt puteri destul de influiente în Europa, care nu au interesul să aibă loc această unire”, ne explica acesta.
Astăzi, chestiunea unirii cu România e o problemă cu mult mai complicată decât a fost acum 20 de ani. Să nu uităm, am creat statul, avem armată, puşcării, guvern, parlament, președinție. În afară de şefi şi subalterni, mai există poporul. Trebuie să recunoaştem că noi avem probleme mari nu numai cu elitele, dar şi cu poporul.

Reclame